Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou)

Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525753/bmid_stvrte-kridlo-limitovane-vydanie-s--65faa2c7829c0.jpg 5 725 185

Empyreum série

1. díl >

Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol. Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod. Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Přidat komentář

JolM
včera 5 z 5

Další díl je (zatím?) v angličtině - iron flame a přečetla jsem ho taky jedním dechem. Nemůžu se dočkat dalšího!

zandu
včera 5 z 5

Chci.Další.Díl. HNED!!!!


keselylenka
včera 3 z 5

...To jsem se zase nechala zinfluencovat :-(. Bohužel třaskavé napětí jakéhokoli typu mě minulo, chemie hlavních postav nebyla nic moc. Příběh za mě od začátku celkem předvídatelný až možná na ten poslední odstavec v závěru. Jinak bohužel podle mě tuctovka s dobrým PR.

Brisingr
včera 5 z 5

(SPOILER) A je dočteno.
Teď nezbývá než čekat až vyjde druhý díl. Budou to dva dlouhé měsíce utrpení a vymýšlení jak by druhý díl mohl pokračovat. Co si budeme tahle kniha byla prostě bomba,možná je to tím že jem cílová skupina a taky mě tento žánr baví. Někdy se ten děj dal doce snadno předvídat a tak se tam opakujou ta samá jména pořád do kola tak že jsou ve výsledku všechny knihy propojený.

Violet jsem si od začátku zamilovala. Docela klišé bylo že jako,,křehká dívka " dostala toho nejnabušenějšího drak a pak získala i bombastický schopnosti o který sama ani nestála. Ale byla jsem ráda že neuměla všechno a používala selskej rozum. Co si budem Violet je super postava ale Xadena ani Liama ní nepřekoná. Oba dva jsem si zamilovala od první chvíle co se tam objevily.

!!!!!!Pozor spoiler!!!!!!!!!

To že se z Daina vyklube taková svině že violet vleze bez dovolení do hlavy a prostě ji projede vzpomínky jako by byla otevřené fotoalbum na stole tak to jsem fakt nečekala.
Proč zrovna Liam !!!!!!!!!!!! To jsem taky moc nepochopila. Tak dobrá postava a on musel umřít.
Rozhodně největší šok pro mě byl konec to že se tam najednou zjevil Berennan kterýho všichni pokládali za mrtvího tak to jsem nečekala.

!!!!!!!!konec spoileru!!!!!!!!!

Knihu bych doporučila všem kteří si chtějí přečíst fantasy s romantickou linkou tak ta kniha je pro vás jako dělaná.
Rozhodně si přečtu další díl.

Tady láska nekončí...

booktalie
včera 5 z 5

Na nejočekávanější YA knihu 2024 jsem se těšila a nezklamala. Měla úžasný svět, romantiku, postavy a zvraty, které jsem čekala i nečekala.

Moc se mi líbily postavy, a to že měly své hranice ať už fyzické, tak že si uměly nastavit ty emocionální. Bylo fajn, že Violet hned nebyla ,,všechno umím, i když to dělám poprvé“. Violet mi nepřišla naivní ani hloupá, ba naopak docela chytrá. Hodně se tam opakovalo, že je ,,křehká“ a to bylo občas trochu otravný.

Romantika je enemies to lovers!! A omgg, na začátku se chtějí doslova zabít?! Byla úžasná, začala někdy po worldbuildingu, tak s tím počítejte;), a já jsem se jí nemohla nabažit.

A asi ze všeho nejlepší byly draci. Jsem ráda, že nejsou jen jako ,,dopravní prostředek/koně“, ale že mluví, mají charakter atd.

Takže pokud hledáte fantasy s romantikou a epickým dračím světem, můžu jedině doporučit.

zazvorka
včera 5 z 5

Výborná knížka! Úžasně čtivá a v krásném kabátku, radost číst i mít ji v ruce. Uvítala bych podrobnější charakteristiku postav, jsou poměrně ploché, moc o nich nevíme. Nebrání mi to však dát pět hvězdiček, příběh jsem zhltla s velkým potěšením. Čtenáři, kteří si oblíbili Eragona, budou spokojeni i zde.
Ve slovenštině brzy vyjde druhý díl, snad se také rychle dočkáme.

Aneya
předevčírem 4 z 5

Ze začátku bylo trošku těžší se do toho dostat. Hodně jmen a útvarů, řazení… ale pak to jelo, zasmála jsem se, slza ukápla a nemohla jsem se vůbec odtrhnout. Nejvíc mi sedla hlavní postava Violet svou přímostí. Naopak jsem měla problém s popisem prostředí, který mi občas nedával smysl. Už se těším na další díl.

Knihoholka.
01.05.2024 5 z 5

Je tam toho spousta vykradená, jasně, připomíná to Divergenci, Eragona atd., ale stejně mě to bavilo, příběh jsem zhltla a jsem zvědavá na pokračování. Smála jsem se, pobrečela si, zajásala a oblíbila si postavy, i ty, které autorka zavraždila (ne, Jacka ne). Ale stejně Čtvrté křídlo vnutim kamarádce, ať si ho přečte.

Cmacuba
01.05.2024 5 z 5

Tenhle žánr nečtu, fantasy me nikdy nelákalo, už vůbec ne draci. Čím větší reklamu ta kniha měla, tim víc me odrazovala. Pak jsem přestala číst recenze a začala číst knihu. Prvních pár stránek jsem se trochu ztrácela. Samá letka, křídlo, velitel, zrádce... Ale pak... Přečetla jsem knihu za 2dny. Nemohla jsem se odtrhnout a asi potřebuju draka a další díl :-) každopádně vztah na pozadí se dal trochu předvídat, ale to u většiny tehle knih. Konec byl překvapující, to mi spadla brada na zem. Takže za mě doporučuji, ale nečekejte žádný složitý vojenský bitvy a popisy. Těším se na další díl

zelenoockaa
01.05.2024 4 z 5

No pocity jsou rozporuplné. Na jednu stranu přečteno velice rychle, za dva (pracovní) dny. Takže řekněme čtivé. Ale na stranu druhou, postavy by mohly být víc vykreslené, v podstatě o nich nic moc nevíme. Jinak to, že kniha čerpá nápady z jiných děl mě nijak neuráží, i když podobnosti tam prostě jsou. Ráda si přečtu další díl.

Káťa484
30.04.2024 5 z 5

Jako bych četla Harryho Pottera s Eragonem. Fantasy není můj oblíbený žánr, ale kniha mě bavila, dobře se četla. Úplný závěr knihy byl dost překvapující. Těším se na pokračování.

Netae
30.04.2024 4 z 5

Nádherný obal i ořízka. Děj je zpočátku super, až tak do tří čtvrtin jsem četla naprosto bez dechu. Přiznám se, že pak už mi kniha přišla trošku natahovaná. Závěrečné odhalení bylo nečekané, to je vždycky plus.

Veronika_mad
29.04.2024 5 z 5

Tak tohle byla PECKA! Jsem spíš thrillerová a detektivková, ale strhla mě vlna šílenství ohledně této knihy. Většinou mě knihy ukolébají ke spánku, ale tahle opravdu ne - četla jsem do tří do rána a když jsem šla ráno do práce, tak jsem autorku trochu proklínala :) Kromě Harryho Pottera jsem žádnou knihu nečetla opakovaně a už teď vím, že Čtvrté křídlo jsem určitě nečetla poprvé a naposledy.
Je to krásně napsané a napínavé. Milostný příběh (narozdíl od konce) je předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Violet mě občas trochu vytáčela svojí naivitou, ale i tak jsem jí fandila.
To pouto s draky, díky kterému můžou se svými jezdci komunikovat, je dobře vymyšlené a velmi mě baví ten sarkasmus, který Tairn používá.
U sérií většinou píšu, že se těším na další díl. Tady ten další díl POTŘEBUJI co nejdříve :)

posterka
28.04.2024 5 z 5

Dlouho jsem nečetla nějaké YA fantasy a ani ho moc popravdě nečtu... Když mi doporučovala knihu paní v knihkupectví, nijak zvláště mě nenalákala. Myslela jsem si, že to bude slátanina, obvláště, když jsem si přečetla v některých komentářích zde, že kniha čerpá z několika profláklých titulů jako jsou: Aliance, Hunger games, trochu Hra o trůny... Někdo tu kritizoval i intimní scény přirovnávajíc k 50 odstínům šedi pro mladé... Ale nějak mi to nedalo a přemohla mě zvědavost. K mému překvapení jsem ji přečetla za 2,5 dne.
Rozhodně mi kniha nepřipomínala ani trochu jako Hunger Games které jsem četla naposledy, Aliance spíš namátky a 50 odstínů šedi už vůbec ne, tak nevím?! Hra o trůny se mi mihla v hlavě jen díky stříbrným vlasům hlavní hrdinky a protože draci. Ale jinak mi kniha přijde celkem hezká a příběhem originální. :)
Kdyby mi bylo o 10 let méně, patřilo by 4. křídlo mezi mé nejolíbenější romanťárny v poličce. Je to prostě hezká "fantasy pohádka" pro mladší, kde svět není růžový i přes pozitivní a zároveň napínající konec, ve kterém očekává čtenář druhý díl. Až vyjde, 100% si ho přečtu :-) Jen dám určitě přednost e-podobě, než pevné vazě. Design pěkný, ale jinak na tom šetřili, jak se dalo.

K_T
28.04.2024 5 z 5

Tak tohle by stálo za zfilmování!

Linda007
28.04.2024 5 z 5

Bavilo mě to, přečtu si další díl ráda, ale je to klasické YA fantasy ničím to nevybočuje. Jen dobrým marketingem.

Bookaholik
26.04.2024 5 z 5

Tohle je jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla! Smála jsem se, plakala, doufala, nadávala... Za mě top!

Lokina
26.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak i já musela ukořistit hit posledních měsíců, nedalo mi to a zvědavost vyhrála.
Kde jsou draci, na tom nejde nic zkazit, ne? Autorka píše tak, že příběh se četl sám. Je to opravdu moc čtivé a od prvních kapitol to dokáže zaujmout. Ale našly se tam i pasáže, kdy jsem obracela oči v sloup.
Draci jsou prostě skvělí a to i takových chvílích, kdy jsem měla pocit, že čtu román pro dospělé a čekala jsem až se opět ukáží na scéně. Protože hlavně s koncem jsem měla nutkání přestat číst. Když se ukázali, tak si všechnu pozornost kradli pro sebe.
Violet mi nijak nepřirostla k srdci, chvílemi byla nesnesitelná se svojí zamilovaností ke Xadenovi. Uvidíme, jak si povede ve druhém díle. Dain byl fajn, někdy ale až otravně ochranářský. Xaden, to je kapitola sama o sobě. Ze začátku to byl badass dračí jezdec, ale jak se začal sbližovat s Violet, stal se z něho uslintaný a až chorobně posedlý hlavní hrdinkou. Už to vypadalo, že přijde i milostný trojúhelník, naštěstí se z toho nevyklubalo něco, ve smyslu ukňourané Violet a její rozhodování mezi dvěma muži.
Vztah Violet a Xadena je až moc nepřirozený. Ze začátku se mi líbilo, jak spolu nevycházejí a pošťuchují se, vrhají na sebe vražedné pohledy. Ke konci, kdy si spolu něco začali, tak jako by to psala jiná autorka. Bohužel ty kapitoly, kde Violet a Xaden si spolu začnou, tak to je neuvěřitelný patos. Kdyby v knize nebyly vůbec, nic by se nestalo. Rychle jsem tyto pasáže přeskákala, abych se dočkala nějakého důstojného konce. Závěrečná bitva aspoň byla velkolepá, ale smutná. To se musí autorce nechat, že akční a napínavé scény umí psát.
Bavilo mě i působení studentů na akademii a jak to ovlivňuje jejich životy. Když se neřešil vztah mezi hlavními hrdiny, ale mezi studenty, tak to působilo mnohem zajímavěji. To jejich soupeření mezi sebou, výběr draků, cvičení, dozvídání se více o dracích, nepřátelích. To mě na té knížce nejvíc zaujímalo. Co se týče světa ve kterém se to odehrává, tak se mi líbí, je zajímavý. Ale přesto bych se chtěla dozvědět více. Autorka si mohla s jeho popisem dát větší práci než se věnovat toxic vztahu mezi Violet a Xadenem. Ve druhém dílu by mohla dát větší prostor více postavám třeba Rhianonn nebo Sawyerovi či Miře, několik kapitol z jejich pohledu by příběhu prospělo.
Poslední kapitola byla z pohledu Xadena trochu utrpení. Přes omílanou věc, že bez Violet nemůže žít, se nám aspoň dostalo velkého překvapení.
Druhý díl si přesto všechno ráda přečtu.

Verjanika
26.04.2024 4 z 5

Je to moje první fantasy, takže určitě nemohu srovnávat, ale kniha se mi líbila, občas dialogy které za mě byly moc young adult :D ale to vykompenzovala jiskra mezi Xadenem a Violet, což určitě young adult nebylo :D...
Nejlpších je posledních 30 stran, hltala jsem, potřebuji dvojku!

Monika90
26.04.2024 4 z 5

Vizuálně nádherná kniha. Originalita i kvalita zápletky super. Hvězda dolů za tu přemíru sexu, který zbytečně kazí moje sympatie k hlavním postavám. Chápu že to zvedá prodeje u čtenářů kteří úplně neholdují fantasy literatuře, ale za mě je to jen laciné podbízení a dehonestace skvělého žánru...