Vévoda

Vévoda
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535300/bmid_vevoda-663522c707715.jpg 4 2 2

Horská vesnice v severní Itálii, starobylá vila s příliš mnoha místnostmi a zpustlou zahradou, poslední dědic vymírajícího šlechtického rodu, dva muži, kteří se nenávidí na život a na smrt, a přitom spolu nemají zdánlivě nic společného... Epické vyprávění o posedlosti mocí, přírodním živlu a osobní svobodě. Historik Matteo Melchiorre ve svém románovém debutu originálním způsobem uchopil téma individuálního osudu a otázku, jak se osvobodit od tíživé minulosti: člověk na ni nemá zapomenout, ale snažit se ji naopak co nejlépe poznat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Il Duca , 2022


více info...

Přidat komentář

puml
21.05.2024 4 z 5

Vévoda má skvělý rozjezd, ta ponurá lehce gotizující atmosféra, hlavní protagonista, notně unavený životem ve stylu Houllebecqa. Historický nadhled, ironie a umná mystifikace jak od Vassalliho, tajemno jak od Eca, ale bohužel i melodrama jak od Daniely Steel. Tím výčtem autorů chci říct, že Vévoda má od všeho trochu, ale originální moc není, dokonce bych řekl, že je často dost předvídatelný a kýčovitý. Je to taková chytrá četba na cesty, není to úplně blbý, ale zas taky to nění žádnej zázrak a napsaný je to občas dost divně a tak nějak na efekt; možná škoda tý ich formy, tomuhle by totiž sedla spíš er forma. Ale i přesto mě donutily slušný děj a množství zápletek knihu dočíst. I když, a to přiznávám, jsem přeskakoval, hlavně ty pasáže s Marií, ty jsou vyloženě nesnesitelný, to autor zhusta zabředl do ranku četby pro ženy, k dokonalosti chybělo už jen těch pár ostřejších a peprnějších stránek, škoda, že se toho autor zalekl, vážně by mě zajímalo, jak by to napsal... Takže celkem takovejch 70%, lepší 3, ale zaokrouhluju nahoru, místy mě to vážně bavilo. A ten začátek je skvělej.

Občas se v souvislosti s Vévodou skloňuje slovo klasický, ve smyslu klasický jako román 19. století... Částečně ano, rámcově, tím sociálním konfliktem, který je hlavním hybatelem děje a i určitým fatalismem.