Snoopi Snoopi diskuze u autorů

☰ menu

Klára Elšíková

Novela novinářky a spisovatelky Kláry Elšíkové nazvaná Pacanka se zabývá syndromem hodné holčičky a ptá se, proč je tak těžké hlídat si vlastní hranice. "Až někdy po třicítce se učíme nebýt hodné holky. Byly jsme vychované tak, abychom přitakaly, souhlasily, podvolily se. Řada žen mé generace je zvyklá prostě poslouchat. Nejsme sebe-vědomé," vysvětluje autorka v rozhovoru pro časopis Květy: "Jestli máte pocit, že si procházíte peklem, tak si jím projděte."

31.05.2024


Barbara Nesvadbová

"Mám ráda blízkost našich dětí i našich klientů, možná s nimi žiji jejich životy až příliš. Tahle práce nejde dělat jen napůl... Normální je být různí," říká o své cestě k filantropii v rozhovoru pro časopis Květy Barbara Nesvadbová.

31.05.2024


Martina Skala

Snila o tom, že bude žokejkou, nakonec emigrovala do Francie, kde hlídala děti, pekla palačinky nebo se starala o ovce. Pak se dostala k filmu, kde se seznámila se svým manželem, přesunula se za ním do Ameriky a objevila svět indiánů. Život malířky a spisovatelky Martiny Skaly by vydal na hollywoodský biják, vlastně na několik. "Překážky beru jako výzvu", říká v rozhovoru pro časopis Vlasta.

31.05.2024


Jana Endlicherová

Nejraději vzpomíná na práci u moře v hotelu během léta. Na zahraniční brigády však vyráží i mimo sezonu. O svých pracovních a životních zkušenostech z ciziny napsala Jana Endlicherová knihu, která je praktickým průvodcem pro studenty a mladé cestovatele, které láká takto vyrazit - rozhovor s názvem "Na brigádu v zahraničí se dobře připravte" poskytla také v posledním čísle časopisu ČD pro vás.

29.05.2024


Zdeněk Čech

"Odešla chodící encyklopedie" - nekrolog redakce časopisu Reflex věnovaný bývalému šéfredaktorovi, který zemřel v květnu, se objevuje v posledním čísle tohoto časopisu. "Své univerzální a bez nadsázky encyklopedické znalosti tento vpravdě renesanční člověk, skvělý společník a výborný kamarád zužitkoval v devíti knihách, jejich autorem či spoluautorem v letech 2006 - 2022 byl." R.I.P.

29.05.2024


Vladimír Körner

Životním tématem spisovatele a scénáristy Vladimíra Körnera (84) byla válka. Jednu zažil jako dítě, další ve svých představách. "Nahlížím na ni očima obětí," vysvětluje. "Smrt na bojišti je v podstatě rychlá, ale jizvy na duši mají delší trvání. A to se nejvíc týká pozůstalých žen a dětí," říká ve svém rozhovoru pro časopis Reflex - "Jak jsme se rozešli s Vláčilem".

29.05.2024


Květa Smoláriková

Dlouholetá akademička Filozofické fakulty UK zemřela 21. 5. 2024 po těžké nemoci.

26.05.2024


Eduard Petiška

"Český spisovatel, jenž psal pro děti i dospívající legendy z biblické, antické i české mytologie. V jeho tvorbě nechyběly ani prozaické knihy pro dospělé a překlady z němčiny." Svou Vzpomínku s názvem "Harmonický svět Eduarda Petišky" věnoval autorovi i časopis Květy.

25.05.2024


Jaroslav Foglar

Pražská Stínadla je fiktivní čtvrť, kterou ve svých románech stvořil Jaroslav Foglar a jejímž předobrazem byly nejspíš úzké a křivolaké uličky Starého Města. Do těchto míst spolu s průvodkyní Dagmar Winklerovou, vystudovanou archeoložkou a kurátorkou digitální knihovny, zavítala redakce časopisu Květy - "Starou Prahou po stopách Jaroslava Foglara".

25.05.2024


Karin Lednická

Prozaička Karin Lednická vydala kdysi jako šéfredaktorka nakladatelství Domino desítky dobrých knih, ale sama napsala "jen" čtyři. I tak je v posledních letech jednou z čtenářsky nejúspěšnějších tuzemských autorek. Osmnáctého dubna vyšel v bezmála stotisícovém nákladu poslední, třetí díl její "románové kroniky ztraceného města" Šikmý kostel, nakladatelství Bílá vrána. "Ke spolupráci mě přizvaly školy, které začlenily moje knihy do výuky. A dostala jsem tři sta pozvánek na besedy a přednášky," říká v rozhovoru "Tohle nejsou Ratibořice, ale Karviná" pro časopis Reflex.

25.05.2024


Jana Ryšánková

Autorka a divadelní režisérka. Pracovala na desítkách inscenací u nás i na Slovensku. Umělecky vedla Divadlo Petra Bezruče, nyní pracuje pro Divadlo Spejbla a Hurvínka. Je šťastně vdaná, má mopse a narodil se jí syn. Ráda čte, cestuje a pak o svých zkušenostech píše - třeba v podobě glos do ženského časopisu Vlasta.

25.05.2024


Petr Vydra

Umí bavit publikum, ale i čtenáře. Publikuje povídky a reportáže, s jeho fejetony se můžete setkat i v časopise pro ženy Vlasta.

25.05.2024


Jaroslav Rudiš

Spisovatel, autor divadelních a rozhlasových her, filmový scénárista a popularizátor železnice a dějin střední Evropy. To je Jaroslav Rudiš, muž mnoha profesí a zájmů, rozkročený mezi Lomnicí nad Popelkou a Berlínem. Německé pohoří Černého lesa přirovnává k Jeseníkům, kam zasadil hořkosladký příběh komiksového Aloise Nebela. Na pražském knižním veletrhu Svět knihy 2024 vystoupí nejen jako spisovatel, ale také jako hudebník a frontman kapely Kafka Band. "Srdcem mi stále prochází Winterberg," říká pro Týdeník Echo v rozhovoru s názvem "Putin se neumí dívat skrz historii."

25.05.2024


Dagmar Halasová

R.I.P. V pondělí 20. května se rozrostla řada přátel Reynkových, kteří odešli na druhou stranu bytí, a přitom jejich odkaz a přátelství je snad o to silněji s námi zde. Mnoho ze svojí životní energie věnovala připomínání díla Suzanne Renaudové, od raných let cest do Petrkova s tatínkem MuDr. Jaroslavem Pojerem, až po zralé a pozdní roky, kdy přeložila nádherné Dopisy Suzanne a Bohuslava, které si psali před svatbou (vydání Archa Zlín), napsala monografii Bohuslav Reynek, spolupracovala na překladech a komentářích knih francouzského nakladatelství Romarin - a byla blízkou přítelkyní paní Annick Auzimourové. Samozřejmě doprovázela věrně svého manžela prof. F.X. Halase, bývalého velvyslance u Svatého stolce, spolupracovala s ním také na překladu Jeruzalémské bible do češtiny. Bez její blízkosti by však nevzniklo mnohé z díla o Suzanne Renaudové, detaily, poznatky, upozornění na básně, které neměly v díle zapadnout. Vším prostupovala hluboká úcta k této básnířce i dalším důležitým osobnostem v jejím okolí, ale také snaha nejmladší generaci studentů otevírat cestu k poznání. (Zdroj: Petrkov Česko-francouzské kulturní centrum /Muzeum literatury)

24.05.2024


Kristýna Trpková

"Jsem svým dětstvím jistým způsobem zmrzačená", svěřuje se úspěšná spisovatelka Kristýna Trpková. Hned za svou první detektivku získala cenu. „Číst kriminálky mě vždycky bavilo, ale dlouho mi trvalo, než jsem se odhodlala k psaní,“ říká „princezna české detektivky“, jak jí mnozí přezdívají. Kolik detektivek píše a dosud napsala? Jak se jí podařilo uzdravit se z bulimie? Proč je ve svých knihách tzv. schovaná? Popisuje v nich skutečnost, nebo je to všechno fikce? Co má teď v plánu? Více v pořadu "Blízká setkání" na Dvojce.

21.05.2024


Ivo Jahelka

"Proslavil jsem se, i když nic neumím", směje se zpívající právník Ivo Jahelka.
„Zpracovat soudní příběh není úplně jednoduché. Musí to mít humor a právní kauza je málokdy veselá. Humorný střípek se tam přesto musí vyšťourat,“ vysvětluje tvůrčí postup. Odkud pochází a kde studoval? Zapomněl někdy při vystoupení text? Kde a jak dostal nápad zhudebňovat soudní kauzy? Co plánuje ke svým 70. narozeninám? Více v pořadu "Blízká setkání" na Dvojce.

21.05.2024


Ladislav Miko

"Roztoči můžou být taky krásní a dobří. K životu je potřebujeme", upozorňuje přírodovědec Ladislav Miko. Ve svém oboru je velmi spokojený. „Definice přírodovědy je široká a každý si tam může najít to svoje. To je na tom to úžasné. Příroda je velmi rozmanitá,“ uvádí. Čím vším se zabývá přírodověda? Co je v současnosti nejpalčivějším problémem planety? Je půda živým organizmem? Co způsobilo intenzivní zemědělství a umělá hnojiva? Nastal čas začít pečovat o půdu? Více v pořadu "Blízká setkání" na Dvojce.

21.05.2024


Michal Sýkora

"Zajímalo mě, co ruští vojáci na našem území spáchali", říká Michal Sýkora, autor nové četby na Dvojce. Odvrácená strana měsíce. To je název seriálu, který čte Petr Stach. „Původně to byla krátká povídka o zločinech sovětské armády za normalizace u nás,“ vysvětluje autor. Do jaké míry je příběh fikcí a do jaké míry pravdou? Proč řešil při psaní počet stránek? V čem je pro něj užitečný kontakt se studujícími, které učí tvůrčí psaní? Jak vnímá současnou mladou generaci? Co prozradil o svých plánech do budoucna? Více v pořadu Blízká setkání.

21.05.2024


Iva Hadj Moussa

Je to psychologická sonda do nitra hrdinky, popisuje novou četbu na Dvojce její autorka Iva Hadj Moussa. „Psaní mě vždycky bavilo. Když mi bylo osm, prohlašovala jsem, že budu spisovatelkou. Nejsem ale trpělivá a kniha se musí vysedět,“ dodává sebekriticky. Chodila poslouchat načítání četby? Co dělala v dopravním výzkumu? Co je pro ni hudba a proč poslouchá metal? Jakou roli hraje hudba v jejích románech? A co probírá se svojí tchyní, která je také psycholožka? Více v pořadu Blízká setkání.

21.05.2024


Ivan Hlas

Letos 10. května oslavil krásných 70 let - přeji hodně zdraví a i přes zdravotní problémy, s nimiž se potýká, ať mu to stále zpívá :-)

18.05.2024