Staré sídlo přehled

Staré sídlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481680/bmid_stare-sidlo-umX-481680.jpg 4 114 114

Libby má špatné období a po smrti otce si připadá osamělá. Jediné, co ji drží nad vodou, je přítelkyně Sierra a práce svatební fotografky. Ta ji zavede do historického sídla Woodmont, jehož majitelkou je Elaine Grantová. Snaží se sídlo obnovit, vrátit mu někdejší půvab a otevřít ho co nejdřív veřejnosti. Mladá fotografka se jí hned zalíbí, a tak jí zadá úkol udělat fotodokumentaci oprav. Libby na první pohled okouzlí starý skleník obrostlý zimolezem i dávné příběhy, které jsou s ním spojené. Když nakonec dokáže posbírat odvahu, aby vyklidila kancelář svého otce, najde dopis, který převrátí naruby vše, co si dosud myslela, že ví o svých rodičích, o sobě i o sídle Woodmont.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Honeysuckle Season , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staré sídlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Joyce24
24.05.2024 5 z 5

Velmi čtivý příběh, kde se prolíná minulost s přítomností, jak to mám ráda. Neradostné příběhy Olivie, Sadie, Elaine a Libby, kdy na konci knihy se snad začne blýskat na lepší časy.

Starmoon
26.04.2024 4 z 5

"Odkedy na tomto svete dostávame všetko, čo chceme?"

Nuž áno, život ide len zriedka tak, ako by sme chceli, a platí to aj o životoch žien v tejto knihe. Súčasnosť zastupujú priateľky Libby a Siena, tridsiatničky, ktorým osud stihol
uštedriť už niekoľko veľkých rán. Ich príbeh sa pozvoľna prelína s inou dvojicou priateliek, ktoré svoju mladosť žili v 40. rokoch; čerstvej panej sídla Woodmont Olivie a jej šoférky Sadie. Každá z týchto žien bola svojim spôsobom zaujímavá, dobre charakterizovaná a pre každú z nich autorka vymyslela osud, z ktorého občas mrazilo. Preto jej rada odpustím, že nakoniec sa všetko zvŕtlo smerom až k príliš sladkým a málo pravdepodobným happyendom alebo aspoň ich náznakom. Po všetkých ťažkých témach (znásilnenie, potraty, život v chudobe, život v zlatej klietke...) by som ďalšiu nálož smútku zapríčinenú tragickým koncom už asi nezniesla ;-).

Kniha mala dosť dlhý rozbeh, chvíľkami som si vravela, že zrejme o nič neprídem, ak ju nedočítam, ale mýlila (by) som sa; prišla by som o zaujímavý, dobre vyskladaný príbeh, ktorý síce nezmení dejiny literatúry, ale dokáže vtiahnuť, dojať, povzbudiť. Takto nejako si predstavujem nenáročné čítanie pre náročnejšie čitateľky. Síce oddychovka, ale taká, čo neuráža intelekt a aj napriek ťažkým témam nechá v čitateľovi na konci pocit ľahkosti.

Aj keď doteraz sa vo mne moje rebelské ja bije s mojim puritánskym ja a nevedia sa dohodnúť, či v knihe prezentovaná a viacerými postavami žitá myšlienka "radšej prosiť o odpustenie než o povolenie" sa mi zdala príťažlivá alebo či by som niektorým z postáv v niektorých situáciách mravoučne (a zbytočne) dohovárala :-D.


knihovniceS
27.02.2024 4 z 5

Staré sídlo
Zajímavý a neveselý příběh tří žen, příběhy svobodných matek a neoprávněných chirurgických zákroků na "duchem slabých ženách" a 2 časové linky.
Minulost: Sadie a Olivia, jejichž osudy se potkávají v dobách druhé světové války. Olivia přijíždí do městečka, do panského sídla se svým manželem. Prchá z Londýna před leteckými útoky, při jednom z nich málem také zemřela. Setkání se Sadie rozjasní její každodenní nudné dny, kdy se cítí zbytečná. Sadie k Olivii nastupuje jako řidička.
Děj krásně proplétá osudy jednotlivých hrdinek, který je opředen tajemstvím starého sídla.
Současnost 21. stol.: Libby je úspěšná fotografka, která má za sebou opakované potraty a rozvod . Vrací se do rodného městečka, je sama, nikdo z rodiny jí už nezbyl. Má pouze kamarádku z dětství, která jí pomáhá .
Co tyto ženy spojuje se dozvíte při čtení knihy.
Začátek je trochu zmatený, ale potom děj krásně plyne. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)

25.09.2022


Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Staré sídlo v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených148x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených5x
v Knihotéce156x
v Chystám se číst156x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech5x